28-03-16

de kip en het ei

imagesCAZ6BA72.jpgDinsdagmorgen vertellen we het boek: Goed gedaan, Kippikip.Haas vraagt aan de kleine kip, Kippikip of deze voor hem een ei wil leggen.Ik, zegt Kippikip. Ik ben nog veel te klein, ik kan helemaal geen ei leggen. Daarna gaat hij hulp vragen bij de dieren van de boerderi, maar niet één dier kan een ei leggen voor hem. Tot hij in het kippenhok terecht komt en de kippen vinden dat hij groot genoeg is om zelf een ei te leggn.Kippikip geeft zijn eerste ei aan haas,maar deze wil het nog niet verklappen waarvoor het ei dient.

De kleuters proberen zelf een ei te leggen. Dit lukte niet zo goed.*In de klas waren er een heleboel nieuwe hoekjes.Zo konden we spelen met de boerderij en in de ontdekbak was maïs.Er was een eendjesspel waar de kinderen op de kleuren moesten letten en een associatiespel waar eieren op dezelfde plaats in een doosje moesten geplaatst worden als op het voorbeeldkaartje. Eerst moesten ze alleen kijken als er een ei moest geplaatst worden of niet. Tijdens de volgende week moesten ze ook nog eens kijken of het een groot of klein ei moest zijn.*In de knutselhoek maakte iedereen het werkje: kleur de pluimen in de juiste kleur. Sommige kleuters kleurden ook nog een haan, die ze daarna in stukken knipten en daarna weer tot 1 geheel knutselden.*We zongen samen het lied: Boer wat zeg je van mijn kippen en keken naar een uitzending van zandkasteel rond de kip.*Vrijdagmorgen zat er een kip in onze onthaalhoek (geen echte kip natuurlijk). De kip had een ei gelegd. 1 ei. Dit werd opgetekend op een tabel. Maar wat gaan we met het ei doen. Opeten natuurlijk! Maar hoe? Het ei wordt in een pan gelegd. Je moet het openmaken. Tikken tegen de pan, natuurlijk.  Dit wordt gedaan, maar er gebeurd niets. Je hebt een vuurtje nodig. Er wordt een kaarsje onder geplaatst. Neen, zeggen de kleuters. De kaars gaat uit (dit weten ze nog van bij de balletjes). We moeten naar de keuken. Juf haalt een kookplaat in de klas. Nu lukt het, maar 1 ei voor 18 kleuters! Gelukkig hebben de kippen van Elize nog wat eieren voor ons gelegd. We moeten ook nog frietjes hebben, zegt Emma. Wij bakken geen frietjes, maar eten de eitjes met wat brood. * op vrijdag vertellen we het verhaal van palmzondag.

* De volgende week vertelden we het boek: Rikki en Mia de kip

                                               We leerden het lied:
Haantje Ku en kipje Tokkip 001.jpg
wonen in een kippenhok.
Tok zat op een ei
Ku zat erbij.
Het ei zei krak
de schaal van 't eitje brak
een kuiken geel en klein
kwam uit het ei
 
 
 
*we speelden ook enkele gezelschapsspelen.
*En elke morgen noteerde we mooi op de tabel hoeveel eieren onze kip gelegd had. We bekeken ook telkens of het er meer of minder dan de vorige dagen waren.
Op een dag had onze kip geen ei gelegd. Nellie vertelde dat er iemand die vroeg in de morgen was komen wegnemen, maar hij had er een mooie mand voor in de plaats gezet. We keken wat er in de mand zat. Het waren eieren gemaakt uit allerhande materialen. Kijk, er zijn ook chocolade eieren bij en suikereitjes. Dit wordt proeven.
*Donderdag vertellen we hoe Jezus samen met zijn vrienden het paasfeest viert en het brood met hen deelt. Ook wij delen samen het brood.
* In de knutselhoek werd er de voorbije weken ook heel hard gewerkt aan ons paasmandje. Een ballon bekleven met papier. Een kip maken met een geschilderd kartonnetje en onze handen afdrukken nadat een vriendje ze geschilderd had.
* Vrijdagmorgen was het dan zover. De eieren bij onze kip waren weer verdwenen, maar deze keer lag er een brief bij. Als we het pluimenspoor volgden zouden we zeker een verrassing vinden. Dat deden we dan maar. Het spoor bracht ons naar de opvangklas. Daar vonden we heel wat chocolade eieren. Deze werden verzameld in een mand. Sommige eieren lagen heel hoog en hadden we de hulp van de juf nodig.
Terug in de klas gekomen werden de eieren verdeeld. Iedereen kreeg twee eieren in zijn mandje.
* Door het mooie weer speelden we de laatste middag met alle kleuters samen op de speelplaats en op het einde van de dag werden de zaken uitgedeeld en wensten we elkaar een fijne vakantie toe
Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
This free picture slideshow customized with Smilebox
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

20:46 Gepost door greta vandierendonck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.